Even helemaal niks. 12 Praktische tips voor meer ontspanning en rust

1. Kijk en geniet

Genieten kan al in kleine dingen. Probeer dingen "echt" waar te nemen. De volgende keer als je ergens loopt kijk dan heel goed om je heen. Een kind wat huppelt, een vogeltje in een boom wat zingt, een persoon met een kleurrijke jas, een bos bloemen in een bloemenstal of de geur van versgebakken brood in de supermarkt. 

Neem het in je op met al je zintuigen en geniet!

2. Muziek

Ga zitten, liggen of wandelen in de natuur en luister naar muziek waar je goede herinneringen aan hebt uit bijvoorbeeld je kinder- of jeugdjaren

3. Sporten

Het kan zijn dat sporten niet e meest favoriete bezigheid is. Maar bewegen kan ook al door in je tuin te werken, een stukje te wandelen of kort te fietsen. Het is bewezen dat bewegen het stresshormoon vermindert. 

4. Schrijf

Door te schrijven kun je makkelijker je hoofd leegmaken en dingen loslaten. Je kunt je emoties, een to-do list of je gedachten opschrijven. 

5. Creatief bezig zijn

Een hobby kan zorgen voor ontspanning. Zoek iets wat bij je past. Je hoeft er niet eens in uit te blinken, het gaat erom dat je bezig bent. Bijvoorbeeld; schilderen, fotograferen, bloemschikkunst, een instrument bespeel of het schrijven van poezie. 

6. Knuffelen

Knuffel vaker je partner, kind of je huisdier. Al na 20 seconden komen er gelukshormonen vrij.

7. Mediteer

Mediteren of yoga hoeft niet zweverig te zijn. Overdag of voor het salpen gaan kun je luisteren naar een poscast "yoga nidra"of "bodyscan". Het ontspant het lichaam, brengt je ademhaling tot rust en maakt je hoofd leeg. 

8. Zoek warmte

Zoek de warmte op. Warmte zal het lichaam ontspannen. Door een bezoek aan de sauna, warm te douchen of een warm bad ontspan je je spieren en doe je even helemaal niets. Ga je in de zon liggen? Gebruik dan een hoge SPF en zoek de schaduw op tussen 12 en 15 uur. 

9. Zet even alles uit

We zijn misschien gewend om de hele dag en 's avonds te appen, de mail te checken, tv te kijken of nieuws te volgen. Af en toe de telefoon wegleggen of op focus zetten of de tv uitzetten brengt al meer rustpunten gedurende de dag. 

10. Ruim op

Wellicht klinkt dit niet als een ontspannende bezigheid, maar het resultaat zal misschien leiden tot meer rust in je hoofd. Een werkplek schoon en geordend, je huis stofgezogen en afgestoft brengt meer ruimte en rust. Gebruik opbergdozen en kasten om spullen uit het zicht te halen. 

11. Mindful eten

Misschien iets waar je niet snel aan denkt. Maar mindful eten is eigenlijk in alle rust eten met al je zintuigen. Het liefst aan tafel en niet op de bank. Je neemt rustig de tijd, kauwt langzaam en bij iedere hap probeer je te genieten van de textuur, kleur, geur en smaak. 

12. Slaap

Waarom is gemiddeld 7 tot 8 uren slaap nodig? Slaap is nodig om grote herstelwerkzaamheden te verrichten. Aval en giftstoffen die overdag verzameld zijn worden opgeruimd en schade aan cellen worden gedurende de nacht hersteld

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0