Verschillende huidspecialisten uitgelicht

Je hebt meerdere specialisten die zich bezighouden met de huid; cosmetisch arts, dermatoloog, huidtherapeut, medisch schoonheidsspecialiste en een schoonheidsspecialiste. Vaak wordt mij in de salon de vraag gesteld wat het verschil is en wat precies de taken zijn van deze specialisten. Graag leg ik het je uit. 

Cosmetisch arts

Een cosmetisch arts heeft een basis opleiding tot arts afgerond. Hij of zij richt zich op cosmetische behandelingen zoals: injectables, botox, lasers en diepere peelings. Ook chirurgische behandelingen zoals boven - en onderooglidcorrecties oorlelcorrecties en liposucties voeren ze uit. Ze vallen onder de wet BIG. 

Dermatoloog

Een dermatoloog heeft ook een basis opleiding tot arts afgerond en heeft zich gespecialiseerd in Dermatologie. Hij of zij houdt zich bezig met het vaststellen van huidziektes zoals; allergien, pigmentstoornissen, acne, huidkanker, spataderen en wratten. Er worden behandelingen uitgevoerd, zoals; excisies van huidtumoren, cryotherapie, elektrochirurgie en huidtransplantaties. Ook schrijft een dermatoloog medicatie voor. Ze vallen net als een cosmetisch arts onder de wet BIG. 

Huidtherapeut

Een huidtherapeut heeft een 4 jarige HBO opleiding afgerond. Hij of zij richt zich op zieke of beschadigde huid, zoals; overbeharing, acne, pigmentatie, verwijderen van huidoneffenheden, oedeem, wonden en littekens, Hij of zij kan diepere peelings uitvoeren of werken met laser en een signalerende functie hebben voor huidkanker. Ook voeren ze huidverbeterende behandelingen uit. Ze zijn verplicht om nascholing te volgen om hun kwaliteitsregistratie bij het Kwaliteitsregister paramedici te behouden. Behandelingen worden deels vergoedt vanuit de basisverzekering of de aanvullende verzekering. Net als de cosmetisch arts en dermatoloog vallen ze onder de wet BIG. 

Medisch schoonheidsspecialist

Hij of zijn heeft een MBO 3 opleiding gevolgd (deeltijd of voltijd) en vervolgens de opleiding dermatologie voor schoonheidsspecialisten afgerond. Hiermee kan er breder gekeken worden naar de medische aspecten van het beroep. Hij of zij heeft in tegenstelling tot een schoonheidsspecialiste een breder aanbod van kennis in o.a.; medische camouflage, cosmeceuticals (skincare om de gezondheid van de huid te versterken/verbeteren), teledermatologie, signalering van huidkanker, acne (medisch bekeken), ontharingstechnieken en lasers. Verkoop van skincare behoort tot de taken. Er kunnen zowel huidverzorgende als huidverbeterende behandelingen worden gegeven. 

Schoonheidsspecialsite

De opleiding is een een 3 jarige MBO opleiding in deeltijd of voltijd. Het vak kan ook als thuisstudie gevolgd worden met praktijkdagen. Een schoonheidsspecialiste richt zich op de gezonde huid en voert schoonheids- of huidverbeterende behandelingen uit. Ook wellness komt aan de orde. Specialiseren kan in aanvullende opleidingen waaronder; bindweefselmassage, lymfedrainage massage, acne, ontharen, shiatsu en camouflage techniek. Verkoop van skincare behoort ook tot de taken. Iedereen mag zich schoonheidspecialiste noemen. Wanneer een (medisch) schoonheidsspecialiste is aangesloten bij de branche organisatie ANBOS dan ben je er zeker van dat ze gediplomeerd is. 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0