Kalk- of schimmelnagel?

Nagels die wat verdikt, verbrokkeld of geel zijn worden in de volksmond snel kalknagels genoemd. Maar eigenlijk is die benaming niet helemaal juist. Nagels zijn verhoornde huidcellen die uit keratine bestaan. Ze geven bescherming aan de uiteinden van je tenen. Als het goed is zorgt je eigen weerstand voor de bescherming tegen schimmels of bacteriën. Soms is je weerstand wat lager en loopje een schimmel tegen het lijf (in natte ruimtes zoals; sauna, zwembad of een douche van de sportvereniging), dan kunnen de schimmelsporen zich nestelen onder je nagel. De schimmel organismen bereiden zich snel uit in zachte en brokkelige nagels. 
Een schimmelnagel (Mycose) is een betere benaming, want het heeft niets met kalk te maken. De nagel die geel, dik en dof uiterlijk heeft wekt de associatie met kalk. 
Zo’n 4,4 miljoen Nederlanders heeft last van schimmelnagel. 

In mijn praktijk kan ik pijnloos de schimmelnagel dunner slijpen. Voor cosmetische doeleinden kan er een gelnagel op geplaatst worden. Ook voor mannen is dit goed mogelijk. De gelnagel wordt zeker niet roze of glimmend, maar heeft een kleur vergelijkbaar met een echte nagel. 
Het behandelen van een schimmelnagel is lastig. Er bestaan vele verschillende  tincturen, lakjes, druppels en crèmes. Evenzo bestaan er vele verschillende soorten Mycose. Dat het middel aanslaat is dan nihil. 
Andere mogelijkheden zijn medicijnen via de huisarts of het laseren van een schimmelnagel.

Reactie schrijven

Commentaren: 0