Niet slapen door koude voeten.

Sommigen van ons zijn bekend met het frustrerende gevoel van 's nachts wakker liggen door koude voeten. De oorzaken van dit ongemak kunnen variëren, maar de impact op onze slaapkwaliteit kan heel groot zijn. Laten we eens kijken naar de mogelijke oorzaken en wat je eraan kunt doen.

Oorzaken van koude Voeten:

1. Stress en angst: Stress en angst kunnen leiden tot een vernauwing van de bloedvaten, wat de circulatie naar de extremiteiten beperkt, waaronder de voeten.

2. Seizoensgebonden factoren: In de wintermaanden kan de kou de voeten direct beïnvloeden, zelfs als de rest van je lichaam warm is.

3. Slechte bloedsomloop: Een trage bloedsomloop kan leiden tot koude voeten, omdat er minder warm bloed naar de uiteinden van je lichaam stroomt.

4. Leefstijl: Zitten of staan voor lange periodes zonder te bewegen kan de bloedstroom naar de voeten verminderen.

5. Medische aandoeningen: Medische aandoeningen zoals diabetes, neuropathie, bloedarmoede zenuw beschadigd of een schildklieraaandoening kunnen de gevoeligheid voor koude voeten vergroten.


Wat kun je eraan doen?

1. Warme Kruik: Leg een warme kruik aan het voeteneinde van je bed om je voeten warm te houden of leg deze voor het slapen gaan in je bed. Let op dat de kruik niet gevuld wordt met kokend water. Dit kan brandwonden tot gevolg hebben. 

2. Wisselbaden: Afwisselend warme en koude voetbaden stimuleren de bloedcirculatie. Let op dat het water niet te heet is, gebruik een thermometer. 

3. Temperatuur regulerend beddengoed: Investeer in beddengoed dat de temperatuur reguleert, zoals flanel of fleece, om warmte vast te houden.

4. Warme sokken: Draag warme sokken, bij voorkeur gemaakt van wol of fleece, om je voeten extra isolatie te geven.

5. Ontspanningstechnieken: Leer ontspanningstechnieken zoals meditatie om stress te verminderen en de bloedvaten te ontspannen.


Houden de klachten aan en heb je verschijnselen die zouden kunnen duiden op een medische aandoening? Ga dan naar je huisarts.